>Murakami ve Norwegian Wood

>

Japonya’da özellikle genç kuşağın hayranlıkla takip ettiği Haruki Murakami günümüzün en önemli yazarlarından. Kitapları 40 dile çevrilen yazarın Türkiye’de de hatırı sayılır bir okur kitlesi var. Murakami’yle ilgili son gelişmeyse, Türkçe’ye Doğan Kitap tarafından İmkânsızın Şarkısı adıyla çevrilen Norwegian Wood romanının uzun süredir beklenen beyazperde uyarlamasının 11 Mart’ta nihayet gösterime girecek olması. Ancak ne yazık ki Japonya’da. Muhtemelen bu filmi Türkiye’de beyazperdede -gecikmeli de olsa- izleyemeyeceğiz. Acaba The King’s Speech başarısına imza atan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanları Murakami okurlarına da yardımcı olurlar mı?

Oscar ödüllü yönetmen Anh Hung Tran’ın beyazperdeye uyarladığı filmin müzikleri Radiohead’in gitaristi Jonny Greenwood’a ait. Başrollerdeyse Kenichi Matsuyama ve Kiko Mizuhara var.

Bir uçak yolculuğu sırasında The Beatles’ın Norwegian Wood şarkısının bir yorumunu işitmesiyle anılarının dehlizine dalan Vatanabe’nin sarsıcı geçmişine yaptığı yolculuğa usulca eşlik etmeye başlıyoruz biz de. Fonda 68’in olaylı günleri, bildik aşk üçgeni klişelerinden çok uzakta şiirsel bir erotizm ve saf aşk peşinde bir gencin inatçı özlemi. Ve tabii ki Murakami’nin büyüleyici anlatımıyla müzik, kitaplar, gündelik hayat, vs.

Filmde Tran’la birlikte senaryoya Murakami’nin de el atması benzer bir yolculuğu bu kez görsel açıdan yapacağımızı hissettiriyor. Kimilerinin tersine, bir film, okuduğum bir romandan uyarlanmışsa özellikle görmek isterim. Okuduğum satırların zihnimde canlandırdığı sahneyi bir başkasının nasıl hayal ettiğini merak ettiğim için. Ve fragmandaki veranda sahnesi sanki kendi geçmişimden güzel bir anıymış gibi, tıpkı Vatanabe’ye uçakta olduğu gibi zihnimde aniden belirdiğinde bir kez daha hissettim Murakami’nin büyüsünü.

Fragmanı izledikten sonra okumaya başladıysanız, The Beatles’tan Norwegian Wood’u dinleyerek bitirebilirsiniz.

Yorum bırakın