Putin sirki

Kafasında kaskla F-1 pilotluğuna soyundu… Kaplan avlamaya kalktı… Judo kıyafetleriyle boy gösterdi… Orman yangını sırasında söndürme helikopteri kullanmaktan bile geri kalmadı… En ünlü pozuysa belden yukarısı çıplak vaziyette balık tutması oldu. İmaj konusunda belki de en yaratıcı lider olan Rusya Başbakanı Vladimir Putin dalgıç kıyafetiyle foto muhabirlerinin karşısına çıkınca bu kez dünya basınında alay konusu oldu. Komik olansa dalış yapması değil, daldığı körfezde şans eseri bulduğu Antik Yunan döneminden kalma çömleklerle su üstünde belirmesiydi.

Tesadüfün böylesi, özellikle Rus gazeteleri ve blogcular için bardağın taştığı andı. Ogurtsovo. info adlı blog açısından bu arkeolojik keşif, Putin’in imaj danışmanlarınca hazırlanmış bir senaryoydu. Blog, Ukrayna yakınlarındaki Taman Körfezi’nde bulunan çömleklerin iki bin yıldır çıkarılmaya çalışıldığına, ancak bunu sadece birkaç metre derine dalan Putin’in başarabildiğine dikkat çekiyordu. “Cahil kalabalığa yönelik bu Putin sirki artık bıktırdı. Bir bakıyorsun uçakta, bir bakıyorsun denizaltıyla bir gölde, bir bakıyorsun sütte altın arıyor! Palyaçolar bile ondan daha ciddi görünüyor.”  

Son zamanlarda Putin’i sıra dışı medyatik icraatlarında yalnız bırakmayan rol arkadaşı ise Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev. İkilinin birlikte balık tuttuğu, badminton oynadığı, bisiklete bindiği fotoğraflar sık sık gazete sayfalarını süslüyor. Putin’in çarpıcı keşfinden sadece altı gün sonra liderler yine baş başa bir gezideydi. Rus internet sitesi Svobodnaya Pressa; dalış yapan, bot kullanan ve fotoğraf çeken liderleri Amerikan taklitçiliğiyle suçluyordu: “Neredeyse aynı gömlek, pantolon ve siyah gözlükleriyle izci kampının vardiyayla çalışan eğitmenlerini hatırlatıyorlar. Büyük eğitmen Putin CIA emeklisine, genç arkadaşı Medvedev ise onun taklidine benziyor. Rus ürünü kamışlı oltalar olmasa olayın Amerika’da geçtiğini söylemek mümkün. Bu, Rus usûlü balık avı değil!”

Aynı internet sitesi, gezinin politik hedeflerini de strateji uzmanları aracılığıyla mercek altına alıyordu: “Bize durmadan Putin ve Medvedev’in ne kadar iyi delikanlılar olduğunu gösteriyorlar. Her şey çok iyi, ama ikilinin eğlenceleri kreşi andırıyor. Ya da tımarhaneyi. Ama Kremlin’de hiçbir şeyi ‘öylesine’ yapmıyorlar… 2012’deki seçimler nedeniyle aralarında rekabet değil, dayanışma olduğu sinyali vermeye çalışıyorlar.”

Başka bir Rus blog sitesi Yuriblog da eleştiri kervanına sert cümlelerle katılıyordu: “Medvedev ve Putin, kendi seçmenlerine hiç mi saygı duymuyor ki, bu tür anlamsız ve bayağı oyunlarla onların sempatisini kazanmaya çalışıyorlar?”

Putin ve Medvedev’in abartılı şovları, dikkatli Avrupa basınının da gözünden kaçmamıştı. İtalya’nın itibarlı ekonomi gazetesi Il Sole Venti Kuatro Ore’ye göre, liderlerin PR çalışması sadece Rus kamuoyunun değil, uluslararası finans çevrelerinin de kafasını karıştırıyordu: “Putin’in devlet başkanlığına dönmesi, Medvedev’in dört yıldır sürdürdüğü ekonomi politikasını radikal biçimde değiştirebilir. Eski Maliye Bakanı Zadornov’a göre, seçimlerde hangisinin aday olacağı konusundaki belirsizlik, sermayenin ülkeden kaçmasına sebep oluyor.”

Ülkeden sermaye kaçarken Putin de sempatisini yitirmek üzere. Mizah anlayışı güçlü İngiliz basınının liberal sol çizgideki gazetesi Independent’ın yazarı Susie Rushton’un satırları adeta Rus liderin tanıtım faaliyetlerinin ters teptiğinin göstergesiydi: “Neden onu Mars’ta yaşayan organizmaları keşfedebilmesi için uzaya göndermiyoruz? Ya da kutup ayılarının göçünü tersine çevirmek için Norveç’e. Ya da onu bir laboratuvara koyalım da şans eseri kanserin tedavisini bulabilsin.”

Fotoğraf: infa100.ru

Not: TRT Türk’te 27 Ağustos 2011′de yayımlanan Dünyadan Haberdar programı için yazılan haberden…

Yorum bırakın